Artykuł: Zdrowo na zielono

Zdrowe odżywianie nie musi być nieprzyjemnym przymusem złożonym z tych samych potraw każdego dnia. To właśnie warzywa oferują najwięcej wariacji w posiłkach, zachwycając swoim smakiem, a także niezwykłym ułożeniem.

Brokułowo

Dużą popularnością w tym sezonie cieszą się brokuły, które są symbolem zdrowia, a także często złych wspomnień z dzieciństwa. Niestety można o to winić tylko niedbałe przygotowanie z wykorzystaniem wyłącznie bulionu drobiowego oraz prostych przypraw. Brokuły mogą wzbogacić każde danie lub nawet je zdominować w pozytywny sposób. Ich smak jest niepowtarzalny i czasami warto dać mu jeszcze jedną szansę.

Tak naprawdę dania z brokułów to źródło witaminy C, która jest tak bardzo przydatna w sezonie zimowym, chroniąc nas przed przeziębieniami. Tak naprawdę, brokuły można przygotować z dowolnymi składnikami, a i tak znajdą one swoje miejsce i wzbogacą każdą potrawę swoim wyjątkowym smakiem. Brokuły wcale nie muszą być po prostu dodatkiem na krawędzi talerza, symbolizując przymus, którego zjedzenie zostanie nagrodzone deserem.

Przepisy

Każdy powinien spróbować swojego ulubionego makaronu z ulubionym sosem, jednak dodając również do potrawy brokuły. Nie powinny one być ułożone jako dodatek, lecz jako integralna część potrawy. Można również przygotować sos brokułowy, którym następnie zostanie wspomniany makaron polany.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że z brokuł można również zrobić zupę. A dokładnie zupę-krem. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść szybki i smaczny posiłek, który dodatkowo błyskawicznie nasyci. Ponadto, jeżeli same roztarte brokuły nie wystarczą, do zupy można dodać grzanki lub po prostu dodatkowo całe brokuły, by wzbogacić potrawę o dodatkowe kalorie.

Nie należy również zapominać o najprostszej potrawie, jaką jest sałatka. Brokuły można spożyć zarówno na zimo, jak i na gorąco co pozwala na zmieszanie dowolnych warzyw z nimi w szybki sposób i spożycie. Wystarczy tylko pokroić wybrane warzywa i wrzucić do miski. Można je najpierw wcześniej ugotować, ale nie jest to przymusem. Prosto, zdrowo i zielono.