Artykuł: Chińska bomba witaminowa - jagody Goji

Jagody Goji jakiś czas temu szturmem wtargnęły do polskiej kuchni i wciąż powiększa się grono ich zwolenników. W książkach kucharskich i Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z ich wykorzystaniem. Bywają one nawet nazywane „superowocami”. Co jednak tak właściwie powoduje, że ten przysmak jest aż tak bardzo popularny?

Wartości odżywcze

Moda na zdrowe odżywianie trwa i to jeden z powodów, dla którego Polacy sięgają po jagody Goji. To owoce o bardzo licznych właściwościach odżywczych i zdrowotnych, do których można zaliczyć między innymi:

  • dużą ilość aminokwasów,
  • witaminy z grupy B –1,2 i 6, C i inne,
  • różnorodne składniki mineralne, np. fosfor, magnez, potas czy cynk.

Jak to ugryźć?

Okazało się, że oprócz walorów zdrowotnych jagody Goji są naprawdę smaczne. Wykazują się one szerokimi możliwościami zastosowania w różnego rodzaju potrawach deserach. Oto kilka najbardziej popularnych pomysłów kulinarnych bazujących na tych owocach:

  • koktajle – różnego rodzaju mleczna napoje miksowane przy użyciu blendera. Jagody Goji świetnie smakują w połączeni z bananami, truskawkami oraz malinami. Można miksować je także z jogurtami i śmietanką.
  • zupy – popularne stały się przekąski na ostro z dodatkiem jagód. Można stworzyć zupę na bazie pomidorów z puszki, chili, oliwy z oliwek czy bulionu– doskonale pobudza trawienie i rozgrzewa.
  • desery – ciasta, mrożone jogurty i inne słodycze wyjątkowo pasują do smaku jagód Goji. Popularny jest przepis na domowe ciastka z jagodami stworzone z czekolady, z dodatkiem bananów.

Ten pochodzący z Chin produkt pewnie jeszcze długo będzie gościł w menu Polaków. Warto próbować łączyć go z różnymi potrawami, ponieważ ilość składników odżywczych i dobroczynnych substancji warta jest wdrożenia go na stałe do swojego codziennego jadłospisu.