Artykuły
Chińska bomba witaminowa – jagody Goji
Jagody Goji jakiś czas temu szturmem wtargnęły do polskiej kuchni i wciąż powiększa się grono ich zwolenników. W książkach kucharskich i Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z ich wykorzystaniem. Bywają one nawet nazywane „superowocami”. Co jednak tak właściwie powoduje, że ten przysmak jest aż tak bardzo popularny?
Przeczytaj całyNa duży apetyt – kuchnia gruzińska
Wielu z nas ma swoją ulubioną kuchnię, pochodzącą z konkretnego miejsca na świecie. Do najbardziej popularnych należy ta włoska, azjatycka, hiszpańska czy grecka. W ostatnich latach na polskim rynku pojawił się jednak poważny konkurent – kuchnia gruzińska.
Przeczytaj całyFestiwale kulinarne – warto czy nie?
Nawet jeśli ponad wszystko uwielbiamy jakieś danie, jeśli będziemy je regularnie spożywać, najprawdopodobniej bardzo szybko nam się przeje. Dlatego tak ważna jest różnorodność. Jednak co w przypadku, jeśli wydaje nam się, że byliśmy już we wszystkich restauracjach, które zasługują na uwagę i zaczynają nam się one nudzić? Świetnym pomysłem w takiej sytuacji jest wybranie się na festiwal kulinarny.
Przeczytaj całyZdrowo na zielono
Zdrowe odżywianie nie musi być nieprzyjemnym przymusem złożonym z tych samych potraw każdego dnia. To właśnie warzywa oferują najwięcej wariacji w posiłkach, zachwycając swoim smakiem, a także niezwykłym ułożeniem.
Przeczytaj całyTrend wegański nadal trwa
Kilka lat temu rozpoczął się wielki „szał” na wegan oraz wegetarian. Nagle każdy nastolatek rezygnował z mięsa oraz produktów mięsnych, a przestrzeń wirtualna wykrzykiwała wyzwiska wobec osób, które jednak nadal „zjadały biedne zwierzątka”.
Przeczytaj cały