Artykuły

Chińska bomba witaminowa – jagody Goji

Jagody Goji jakiś czas temu szturmem wtargnęły do polskiej kuchni i wciąż powiększa się grono ich zwolenników. W książkach kucharskich i Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z ich wykorzystaniem. Bywają one nawet nazywane „superowocami”. Co jednak tak właściwie powoduje, że ten przysmak jest aż tak bardzo popularny?

Przeczytaj cały

Na duży apetyt – kuchnia gruzińska

Wielu z nas ma swoją ulubioną kuchnię, pochodzącą z konkretnego miejsca na świecie. Do najbardziej popularnych należy ta włoska, azjatycka, hiszpańska czy grecka. W ostatnich latach na polskim rynku pojawił się jednak poważny konkurent – kuchnia gruzińska.

Przeczytaj cały

Festiwale kulinarne – warto czy nie?

Nawet jeśli ponad wszystko uwielbiamy jakieś danie, jeśli będziemy je regularnie spożywać, najprawdopodobniej bardzo szybko nam się przeje. Dlatego tak ważna jest różnorodność. Jednak co w przypadku, jeśli wydaje nam się, że byliśmy już we wszystkich restauracjach, które zasługują na uwagę i zaczynają nam się one nudzić? Świetnym pomysłem w takiej sytuacji jest wybranie się na festiwal kulinarny.

Przeczytaj cały

Zdrowo na zielono

Zdrowe odżywianie nie musi być nieprzyjemnym przymusem złożonym z tych samych potraw każdego dnia. To właśnie warzywa oferują najwięcej wariacji w posiłkach, zachwycając swoim smakiem, a także niezwykłym ułożeniem.

Przeczytaj cały

Trend wegański nadal trwa

Kilka lat temu rozpoczął się wielki „szał” na wegan oraz wegetarian. Nagle każdy nastolatek rezygnował z mięsa oraz produktów mięsnych, a przestrzeń wirtualna wykrzykiwała wyzwiska wobec osób, które jednak nadal „zjadały biedne zwierzątka”.

Przeczytaj cały